Print this page

«Ύμνος εις την Ελευθερία» από το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

By Published February 27, 2021

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro, που έχει διακριθεί σαν ένα από τα σημαντικότερα φωνητικά σύνολα του τόπου μας,

θα παρουσιάσει την καλοκαιρινή περίοδο στα μεγάλα φεστιβάλ Ελλάδας και Κύπρου την Α΄ μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», σε διδασκαλία /διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή .

Την πρώτη μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» την βρίσκουμε το 1873, πρωτότυπη έκδοση στο Λονδίνο, και πρόκειται για σύνθεση εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλής αισθητικήs ποιότητας συνάδουσας με το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου.


Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία» γράφτηκε από το Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στην Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο.
Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίσθηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Το έργο αποτελείται από 25 ωδές με τη συγκλονιστική 25η σε μορφή Fuga Reale.
Το 1865 οι πρώτες μελοποιημένες στροφές του καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και το 1966 ως Εθνικός Ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διδασκαλία/Διεύθυνση: Ανθή Χ. Γουρουντή
Φωνητικό Σύνολο LIBRO CORO: Πακάκης Σταμάτης, Μασμανίδης Αλέξανδρος, Καλτσής Στέφανος, Γιαννίτσιου-Παπαευαγγέλου Σ., Φωτιάδης Αλέξανδρος, Κασσαβέτης Γιώργος, Καραγιώργης Μιχάλης, Κοντονικολάου Σταμ., Γκαρτζόπουλος Μιχάλης , Δάλλας Κωνστ., Goutierez Kostas, Πετράκης Βασίλης, Κολοσιώνης Δημήτρης, Καισαρίνης Σταύρος, Μάντζαρης Θανάσης, Toikin Igor, Δάβιος Κωνσταντίνος , Φράγκος Αναστάσιος
Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου
Αναγνώστης: Νικόλαος Χαλδαιάκης
Voice coach: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα

Write a comment...
awesome comments!
Plugin - JSDK/Ultimate Social Elements is disabled! Please enable it!
Δημήτρης Καραμπάρης

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.