Το Radio Paris και οι μουσικοί παραγωγοί του Σας εύχονται Καλή Ανάσταση.

 Πατάς και ακούς - Press the Button and listen

Πληροφορίες σταθμού email  [email protected]  και  Κινητό-Viber 6937036523

 

Τώρα στον αέρα
Loading...

Το site έχει την άδεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (AUTODIA)

Πατάς και ακούς - Press the Button and listen

Πληροφορίες σταθμού email [email protected] και Τηλέφωνο - Viber 6937036523

«Περί Ωραίου» | Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Θάνο Παπαθανασόπουλο 23/1

By Published January 18, 2019

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 18:00 ο επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Κώστας Καζαμιάκης

συνομιλεί με τον συγγραφέα-αρχιτέκτονα του Υπουργείου Πολιτισμού, Θάνο Παπαθανασόπουλο με θέμα συζήτησης: «Εργασίες αποκαταστάσεως του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου στη Νότια κλιτύ της Ακροπόλεως Αθηνών κατά τη δεκαετία του 1980».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr.

Λίγα λόγια για τον Θάνο Παπαθανασόπουλο
Ο Θάνος Παπαθανασόπουλος, Συγγραφεύς, Αρχιτέκτων, Αναστηλωτής του Υπουργείου Πολιτισμού, Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι (1972-1977). Οι ως τώρα εργασίες του για τη μελέτη, προστασία και ανάδειξη των μνημείων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς συνοψίζονται στα εξής:

-Από το έτος 1975, σπουδαστής ακόμα, έλαβε μέρος στις εργασίες αποτύπωσης και μελέτης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγάλειας.
-Από το 1982 ως το 1985, ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγάλειας, είχε την ευθύνη της οργάνωσης και των έργων υποδομής, που είχαν ως στόχο την υλοποίηση του προγράμματος για την προστασία και στερέωση του ναού.

-Από το 1980 ως το 1983 του ανετέθη από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης( Ε.Σ.Μ.Α.) η μελέτη και η αποτύπωση τμήματος του αρχαίου βόρειου τείχους της Ακρόπολης, στο πλαίσιο των εργασιών της Ε.Σ.Μ.Α.
- 1982-1983 πραγματοποίησε την πρώτη αρχιτεκτονική αποτύπωση της ακρόπολης του φρουρίου της Πύλου καθώς και τη μελέτη για την αποκατάσταση του ερειπωμένου κτιρίου, γνωστού ως στρατώνες Maison προκειμένου να γίνει μουσείο που θα στεγάσει τη συλλογή Rene Puaux, και συμμετείχε στην οργάνωση και εφαρμογή των προγραμμάτων για την αποκατάσταση του φρουρίου.
-Από το 1984 ως το 1990, ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως του Θεάτρου του Διονύσου, είχε την ευθύνη της ομάδας εργασίας για τα εκτελούμενα έργα στο μνημείο, το οποίο αποτελεί και αντικείμενο ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντός του.
-Οργάνωσε και επέβλεψε τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης και ειδικότερα του Θεάτρου του Διονύσου, όπου με εντελώς αναστρέψιμες μεθόδους προσπάθησε να τονίσει τις αρχιτεκτονικές γραμμές για την πληρέστερη κατανόηση του μνημείου. Γενικότερα το ενδιαφέρον του για τα μνημεία της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης επικεντρώθηκε στην προσπάθειά του να εξασφαλιστεί η απόλυτη προστασία τους και η ανάδειξή τους, ώστε να γίνουν μέρος της καθημερινής ζωής των Αθηναίων.
-Στα πλαίσια των ερευνών του για τα αρχαία θέατρα, και γενικότερα για την εξάπλωση του Ελληνισμού στη Μ. Ασία, εργάσθηκε στην επιστημονική τεκμηρίωση της πολυβραβευμένης σειράς της Μέμης Σπυράτου «Τα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα», ΕΤ2, 1987, καθώς και της ταινίας «Λυκία» της Μαίρης Παπαλιού- Χατζημιχάλη, που προβλήθηκε στην ελληνική και ξένη τηλεόραση στις αρχές του 1989.

Βιβλία του Θάνου Παπαθανασόπουλου
-Το Ιερό και το θέατρο του Διονύσου, εκδ. Καρδαμίτσα, 1993.
-Το Τρόπαιο, εκδ. Ερμής, 2003 (Το ίδιο θέμα είχε και η Διδακτορική του Διατριβή)
-Πύλος, Πυλία (Συγγραφή από κοινού με τον Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων Γιώργο Α. Παπαθανασόπουλο) εκδ. Υπουργείου Πολιτισμού και Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Αθήνα 2000.
-Στις πλαγιές της Ακρόπολης, εκδ. Κάκτος, 2011.
-Τεγέα, Μαντίνεια, Παλλάντιον, εκδ. Αρχείο, 2016.
-Το Σούνιο και η Λαυρεωτική (Συγγραφή από κοινού με τον επίτιμο Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων Γιώργο Α. Παπαθανασόπουλο), εκδ. Ηρόδοτος, 2018.

Στα δημοσιεύματά του (επιστημονικά άρθρα σε αρχαιολογικά περιοδικά αλλά και στον συμβατικό και ηλεκτρονικό τύπο, ανακοινώσεις, ομιλίες) ασχολήθηκε:

- Με έναν τύπο μεταβυζαντινών εκκλησιών στα πλαίσια του προγράμματος «Εκκλησίες μετά την Άλωση» εκδόσεις του Ε.Μ.Π. με εμπνευστή και υπεύθυνο τον Χ. Μπούρα.
-Με την ανασύνθεση της σταδιακής καταστροφής του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στο πέρασμα των αιώνων και με το πώς είδαν το συγκεκριμένο μνημείο οι ξένοι περιηγητές.
-Κυρίως με τη μορφή του κοίλου του Θεάτρου του Διονύσου στη Νότια κλιτύ της Ακρόπολης.
Μέχρι φέτος( 2018) έχει εκθέσει έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»
Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

Χρήσιμες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη
Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr
IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr

Link Βιβλίων του Θάνου Παπαθανασόπουλου: https://www.ianos.gr/catalogsearch/result/?index=mage_catalog_product&q=%CE%98%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82+%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

Link Εκδήλωσης:
https://www.ianos.gr/events/peri-wraiou-kostas-kazamiakis-thanos-papathanasopoulos-ekd.html

Write a comment...
awesome comments!
Plugin - JSDK/Ultimate Social Elements is disabled! Please enable it!
Δημήτρης Καραμπάρης

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Σχετικά Με Radio-Paris

  • Το Radio Paris είναι ένας Online Ραδιοφωνικός Σταθμός στην Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο πνεύμα και αγάπη για τη μουσική.

    Κοίτα να μην χάνεις τη ραδιοσυχνότητα της ψυχής σου...
     Ό,τι σώζουμε, μάς σώζει

    GEAGRAMMO_-_Licensed_1.jpg

Contact us

Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 16
Γλυφάδα, 16675
Ελλάδα
2108946521
Mobile: 6937036523
www.radio-paris.gr

Quote

  •  η κάθε στιγμή έχει τη μουσική της