Τώρα στον αέρα
Loading...

 Πατάς και ακούς - Press the Button and listen

Πληροφορίες σταθμού email  [email protected]  και  Κινητό-Viber 6937036523

 

Το site έχει την άδεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (AUTODIA)

Πατάς και ακούς - Press the Button and listen

Πληροφορίες σταθμού email [email protected] και Τηλέφωνο - Viber 6937036523

Rate this item
(1 Vote)

Θρησκευτική μουσική με τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 15/5

By Published May 14, 2018

Τρίτη 15 Μαΐου 2018, στις 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συναυλία

Η σύγχρονη ματιά της Λειτουργίας μέσα από έργα των Δημήτρη Μαραγκόπουλου και Steve Dobrogosz με τη Χορωδία της ΕΡΤ

Η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη Διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη παρουσιάζει σε μία ιδιαίτερη βραδιά τα έργα των Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Η Έλαφος επί της Πηγής» και του Steve Dobrogosz «Mass», τα οποία αποτελούν μία σύγχρονη ματιά της Λειτουργίας. Την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, στις 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Τα έργα:
• Δημήτρης Μαραγκόπουλος: «Η Έλαφος επί της Πηγής»
Αποσπάσματα από την Λειτουργία του Αγίου Μάρκου για ψάλτη, χορωδία, και μικρό οργανικό σύνολο

Ο συνθέτης χρησιμοποιεί αποσπάσματα από την αρχαιότερη ίσως λειτουργία που ανήκει στην Αλεξανδρινή παράδοση και αποδίδεται στον μαθητή του Αγίου Πέτρου, τον Άγιο Απόστολο Μάρκο από τον 1ο μ. Χ. αιώνα.
Η απέριττη, λιτή και γεμάτη δύναμη αυτή λειτουργία χρησιμοποιείται σπάνια σε σχέση μάλιστα με τις υπόλοιπες όπως του Βασιλείου και του Χρυσοστόμου.

Αντανακλά και εκπέμπει αδιόρατα στο σύνολο της το κλίμα των γεμάτων πίστη, αλληλεγγύη και οργανική σύνδεση ανάμεσα στον λαό και το εκκλησίασμα πρωτοχριστιανικών χρόνων.

Ακόμη, ο αρχαϊκός τρόπος εισόδου του κλήρου και του λαού στον Ναό, η απουσία αντιφώνων στο πρώτο μέρος, οι επικλήσεις, ο καθαγιασμός πολλών άρτων και ποτηριών, της δίνει ένα ιδιαίτερο αρχαϊκό χαρακτήρα που εκφράζει πέρα από τα παραπάνω, τις εντυπωσιακές συνέχειες και υπόγειες ρίζες με το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα.
Οι ισορροπίες ανάμεσα στους βυζαντινούς τρόπους και τα ατονικά περιβάλλοντα, η παρουσία της λύρας, οι ήχοι των ηλεκτρονικών οργάνων, του βιολιού και του τρομπονιού εν μέσω του Χορού-Χορωδίας, επιχειρούν να εκφράσουν αυτήν ακριβώς την τελετουργική αύρα ενός αρχαϊκού λειτουργικού μυστηρίου.

Ψάλτης και λύρα: Βασίλης Αγροκώστας
Μικρό οργανικό σύνολο: Βιολί, Τρομπόνι, Πληκτροφόρα
Χορωδία της ΕΡΤ: Διεύθυνση Δημήτρης Κτιστάκης

• Steve Dobrogosz: «Mass»

Λειτουργία για χορωδία, ορχήστρα εγχόρδων και πιάνο που κινείται σε τζαζ αλλά και ροκ ρυθμούς, του Αμερικανού συνθέτη και πιανίστα η οποία, από το 1992, έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 40 χώρες.
Συνοδεία στο πιάνο: Θάνος Μαργέτης
Διεύθυνση Χορωδίας ΕΡΤ: Δημήτρης Κτιστάκης

Θρησκευτική μουσική με τη Χορωδία της ΕΡΤ
Τρίτη 15/5/2018 στις 20:30
Αίθουσα : Δημήτρης Μητρόπουλος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση : ΕΡΤ Α.Ε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα μουσικής. Έχει γράψει συμφωνική μουσική, τέσσερις όπερες (και ανάμεσα τους την όπερα-κομιξ σε λιμπρέτο του Αρκά) που έχουν παρουσιαστεί σε χώρους όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κλπ, μουσική για θέατρο (συνεργαζόμενος με σκηνοθέτες όπως ο Κάρολος Κουν, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο Ανδρέας Βουτσινάς και ο Σωτήρης Χατζάκης), κινηματογράφο, τηλεόραση, πολυθεάματα που παίχτηκαν σε χώρους όπως η Laterna Magica στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας και μουσική δωματίου. Τα έργα του εκτός από την Ελλάδα έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική από ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας, του Κάρλοβυ Βάρι, της Σόφιας, η ΚΟΑ, η ΚΟΘ, η Καμεράτα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων και άλλες. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Αβαείο και στον Καθεδρικό Ναό του Westminster και του Canterbury, στην Αγία Σοφία του Λονδίνου, στη Santa Margarita στη Βενετία, στο Λιντς της Αυστρίας στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο Μόναχο κλπ. Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος είναι καθηγητής σύνθεσης για τις Παραστατικές Τέχνες στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διευθύνει, συντελώντας στην έντονη ανάπτυξη τους, θεσμούς όπως τη σειρά «Γέφυρες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1995 έως σήμερα), κύκλο με έντονο νεανικό και εκπαιδευτικό στόχο καθώς και πολιτιστικούς οργανισμούς του Δήμου Βόλου (από το 1988 εως το 2014) όπως το Δημοτικό Ωδείο, η Συμφωνική Ορχήστρα και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Βόλου που πρώτο έφερε στην Ελλάδα από το 1995 πρωτοποριακές παραστάσεις από τον χώρο της performance και των πολύτεχνων έργων. Πέρα από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο Royal College, στη Royal Academy και το Kings College του Λονδίνου.

Βιογραφικό Βασίλη Αγροκώστα

Πρόκειται για έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη που ... "φλερτάρει" τόσο με την παραδοσιακή όσο και με τη δυτικότροπη μουσική. Είναι συνθέτης, τραγουδιστής, παίζει πολίτικη και νησιώτικη λύρα, παραδοσιακή φλογέρα και είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας, διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι διορισμένος μόνιμος εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Βόλου. Έχει πλούσια καλλιτεχνική εμπειρία τόσο στο κλασικό, σύγχρονο όσο και στο έντεχνο και παραδοσιακό μουσικό ρεπερτόριο, ενώ έχει συνεργαστεί ως σολίστ με πολλές ορχήστρες όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του Νέου Ωδείου Θεσ/νίκης, την ορχήστρα Εγχόρδων του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, την Ορχήστρα Εγχόρδων του Φεστιβάλ Πάτμου, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα και Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα ποικίλης μουσικής της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πολλοί συνθέτες του έχουν αναθέσει την 1η εκτέλεση έργων τους όπως ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Κωνστάντια Γουρζή, ο Θοδωρής Καραθόδωρος, ο Σπύρος Δεληγιαννόπουλος κ. α. Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, η Νένα Βενετσάνου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Χρόνης Αηδονίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Ross Daly κ.α.

Write a comment...
awesome comments!
Plugin - JSDK/Ultimate Social Elements is disabled! Please enable it!

Σχετικά Με Radio-Paris

  • Το Radio Paris είναι ένας Online Ραδιοφωνικός Σταθμός στην Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο πνεύμα και αγάπη για τη μουσική.

    Κοίτα να μην χάνεις τη ραδιοσυχνότητα της ψυχής σου...
     Ό,τι σώζουμε, μάς σώζει

    GEAGRAMMO_-_Licensed_1.jpg

Contact us

Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 16
Γλυφάδα, 16675
Ελλάδα
2108946521
Mobile: 6937036523
www.radio-paris.gr

Quote

  •  η κάθε στιγμή έχει τη μουσική της