Πατάς και ακούς - Press the Button and listen

Πληροφορίες σταθμού email  [email protected] 

ραδιομπάχαλο με τον μίμο πάρη

web tv

×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items
Rate this item
(1 Vote)

"Λασίθι, Τόπος Μέγας - Η κούπα των Θεών." - Εκδόσεις Φίλντισι

By Published May 30, 2021

Λασίθι, τόπος Μέγας

Η κούπα των θεών
Αφήγημα
Λασίθι, το απάνω δώμα της γης
Ποίηση
Λιανική τιμή: 15 ευρώ +ΦΠΑ
Σελ. 396
ISBN: 978-618-5456-32-0
Πίνακας εξωφύλλου: Ρουσσέτος Παναγιωτάκης

Απέναντι στο μυστήριο του κόσμου και στη συγκίνηση του αποβροχάρη ήλιου, ένακλαδάκι γιασεμί δευτέρωσε τον όρκο του στο φως. Μαζί δεν θ’ αφήσουμε τονκόσμο μας να χαλάσει. Ούτε μου περισσεύει η ζωή, μα μήτε και μου φτάνει. Ο,τιμοιράζομαι αγαπώ, αυτό μετρά η καρδιά μου στην κλεψύδρα της ευτυχίας, το«εμείς». Ώρα που κρεμάστηκε ο καιρός της μνήμης στην κορφή με λέξεις άλλες, για ναξυπνήσει ο πηλός και να φωνάξει: «Κρήτη, Λασίθι, γη ιερή, μάνα αθάνατη...»Δεν είναι όλες οι μικρές πατρίδες «μητριές».

Η κακοτράχαλη στράτα γνωρίζει τοβήμα μου. Δικός μου ο τόπος κι ο καιρός, ας σβήσουνε τα φώτα. Σώμα και χώματου Λασιθιού, μία χαραμάδα φως της Δίκτης κρατώ ανοικτή για να ονειρεύομαιόσα η αγάπη ορίζει ως εντολή και ως εκπλήρωση. Κι όσο υφαίνει όμορφα, καινούργια ρούχα η μοναξιά στον αργαλειό τήςλασιθιώτικης φύσης, πριν η ανάγνωση της απειρίας συλλαβίσει βιαστικά τη χαρά,καθρέφτης γίνεται ο μικρός Μέγας τόπος, για να συνεχίσει να ασκείται η ψυχή καινα εναντιώνεται σ’ εκείνους που λατρεύουν το είδωλό τους, διαλαλώντας πωςείναι αυτοί οι σωτήρες και οι φανοστάτες του κόσμου.Φωτογραφίζοντας την παιδική μου ηλικία και το άμεσο περιβάλλον της τότεκαθημερινότητάς μου, αισθάνθηκα ότι είχα μια αξόφλητη επιταγή, ένα χρέος ν’αναστήσω ό,τι κινδύνευε να χαθεί, να του δώσω πνοή. Στο Οροπέδιο δεν κατοίκησαν και δεν θα κατοικήσουν ποτέ σκοτεινές σκιές. Δεντις αντέχει ο τόπος. Το δικό μου Λασίθι είναι το τελευταίο ζωντανό τοπίο πουκρατά την ομορφιά και την αξία του καλού παραμυθιού. Στο Λασίθι κανένα δάκρυ δεν πάει χαμένο. Γίνεται άστρο και νερό και σώζει την ψυχή μας.

Χαρούλα Α. Βερίγου

Έγραψαν για το βιβλίο:

Φτερούγες ανοίγει η Χαρούλα Βερίγου, πάνω από την Κρήτη και το Λασίθι, μα η πτήση τής γραφής της αγκαλιάζει ολάκερη την Ελλάδα. Τόπο γόνιμο κάνει τη σελίδα - χώμα, ρίζα και δεντρί που βλασταίνει καρπούς.
Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης

Διακρίβωσα εκείνο το «Duente», όπως το έλεγε ο Federico Garcia Lorca, που διακατέχει τη συγγραφέα. Αυτή, δηλαδή, την ακριβή ιερή πρωτόγονη ορμή της γραφής, που τη βλέπεις σπάνια πια στους χαλεπούς καιρούς μας.
Νίκος Ε. Μακαρώνας

Η Χαρούλα Βερίγου δεν είναι συγγραφέας, είναι φωνή. Είναι ο ψίθυρος και η κραυγή αυτού του κόσμου…
Όλγα Τσούρτη
Η γραφή της Χαρούλας σε προ(σ)καλεί να δεις το μαγικό πυρήνα της ζωής, όπως διαφεντεύεται στο Λασίθι, να θυμηθείς κι εσύ το ξεχασμένο κομμάτι του κυττάρου σου.
Γεωργία Βεληβασάκη

Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, όχι μόνο απ’ τους Λασιθιώτες, αλλά από όλους!
Αδαμάντιος (Μάκης) Κρασανάκης

Το βιβλίο της Χαρούλας Βερίγου είναι ένα ταξίδι στη γενέθλια γη, φορτωμένο με θύμησες παλιές, αναμνήσεις από πρόσωπα και γεγονότα, νοσταλγία, αγάπη, πάθος.
Δονατέλλα Κομίνη

Με εξομολογητικό ύφος, με λυρικότητα και φαντασία συνθέτει ένα προσκύνημα, που δεν απελευθερώνει μόνο την ίδια, αλλά και τον αναγνώστη. Μανόλης Τσιχλάκης

Βιογραφικό σημείωμα της Χαρούλας Βερίγου:

Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1962 και μεγάλωσα στο Τζερμιάδων του Οροπεδίου Λασιθίου. Εκεί έμαθα τα πρώτα μου γράμματα. Η ζωή με έφερε στην Κέρκυρα, όπου για πολλά χρόνια εργάστηκα ως Διοικητικός Υπάλληλος στη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης.
Με γοητεύουν τα γιασεμιά, τα κιτρινισμένα χαρτάκια της θύμησης, οι ξεχασμένοι δρόμοι, τα βουνά, τα ξέφτια από τις δαντέλες το παλιού καιρού. Όπως αναπνέω, μιλάω, ονειρεύομαι, συμφιλιώνομαι με τη ζωή και τον θάνατο, έτσι και γράφω. Ακουμπώ στο παρελθόν κι όμως η λέξη που με ορίζει είναι το «Αύριο». Πιστεύω στην αγάπη.
Αγαπώ τον πεζό λόγο κι ας επιστρέφω πάντοτε στην ποίηση.

Ως «Χαρούλα Βερίγου» γοητεύομαι από τη μνήμη της Όστριας και την περηφάνια της Κρήτης.
Ως «Ζωή Δικταίου» επιστρέφω την ευγνωμοσύνη μου στο Ιόνιο φως και στη βροχή.
Στίχοι μου έχουν μελοποιηθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργη Κοντογιάννη, τον Ανδρέα Ζιάκα, τον Γιάννη Νικολάου, τον Αλέξανδρο Χατζηνικολιδάκη και τον Θοδωρή Καστρινό.

Εργογραφία
Αύριο, αφή αλμύρας οι λέξεις, Ποιητική συλλογή, εκδόσεις Φίλντισι, Νοέμβριος 2020.
Αθιβολή γαρύφαλλο και θύμηση κανέλλα, Διηγήματα, εκδόσεις Φίλντισι, Νοέμβριος 2019.

Write a comment...
awesome comments!
Plugin - JSDK/Ultimate Social Elements is disabled! Please enable it!

Σχετικά Με Radio-Paris

  • Το Radio Paris είναι ένας Online Ραδιοφωνικός Σταθμός στην Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο πνεύμα και αγάπη για τη μουσική.

    Κοίτα να μην χάνεις τη ραδιοσυχνότητα της ψυχής σου...
     Ό,τι σώζουμε, μάς σώζει

    GEAGRAMMO_-_Licensed_1.jpg

Contact us

Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 16
Γλυφάδα, 16675
Ελλάδα
2108946521
Mobile: 6937036523
www.radio-paris.gr

Quote

  •  η κάθε στιγμή έχει τη μουσική της